sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Helppo majoneesi

Aiemmin pidin majoneesin valmistamista salatieteenä, jossa käsi puutuu vatkatessa ja öljynauhan kaato on herkkääkin herkempi toimenpide.

Kerran kuitenkin tuli kokeiltua tätä reseptiä pakkopaikassa ja siitä lähtien kaupan majoneesi on jäänyt hyllyyn. Helpompaa tapaa majoneesin valmistamiseen tuskin on, kunhan omistaa sauvasekoittimen.

Itselläni se on hieman muovautunut oman makuni mukaiseksi. Mutta tässä kopioitu ohje:

0,5 tl Dijon -sinappi (loppupeleissä se Turun sinappikin käy, ja lopputulos ei kärsi, vaikka sitä sinappia käyttää hivenen ohjetta enemmän)
1 kpl kananmuna
2 dl rypsiöljyä
1 tl viinietikkaa (itselläni yleensä punaviinietikkaa)
0,5 tl suolaa (mielestäni 1 tl sopii tuo paremmin makuja esiin)
0,5 tl mustapippurirouhetta



Valmistusta varten tarvitaan sauvasekoitin sekä pitkä, korkea astia. Valmistusaineiden olisi ohjeen mukaan suotavaa olla huoneenlämpöisiä, mutta enpä tälläkään neuvolla ole havainnut suurempaa merkitystä.

Lisää astiaan ensin kananmuna (itse saan tuloksesta paremman, jos en riko keltuaista) ja sitten sinappi, öljy, viinietikka ja mausteet.

Jos haluat maustaa majoneesia esim. valkosipuliöljyllä tai paprika-/curry-/chilijauheella, niin lisää vain tässä vaiheessa mukaan. Itse tein tällä kertaa chili-valkosipuli-majoneesia, kuten kuvista näkyy. Mukaan siis tuli n. 1tl valkosipuliöljyä (valkosipulinkynnetkin käy) ja puolikas punainen chili viipaloituna.


Aseta sauvasekoitin pohjalla olevan keltuaisen päälle ja käynnistä vasta sitten. Muutamien sekuntien päästä, kun alat näkemään valkoista, niin ala rauhallisesti nostamaan ja liikuttamaan surraavaa sauvaa, kunnes kaikki rasva on sekoittunut. Kaikkinensa valmistus vie n. 15-30 sekuntia astian muodosta riippuen.


Laita majoneesi jääkaappiin hetkeksi viilenemään ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti